Tot soiul de binocluri care au văzut lumea de-a lungul timpului s-au adunat la Centrul Cultural „Reduta”, într-o expoziţie „lecţie de istorie”. Piesele aparţin colonelului în rezervă Crişu Marin, probabil cel mai mare colecţionar de binocluri din ţară
Deschisă ieri la Centrul Cultural „Reduta”, expoziţia „Lumea văzută din lojă şi din tranşee. Binocluri 1830-1945” aduce în faţa publicului câteva zeci de piese dintre „urmaşii minţii lui Galileo Galilei”, folosiţi pentru vizionarea pieselor de teatru sau operă, ba chiar şi de vizionarea inamicului pe timp de război. Toate binoclurile expuse fac parte dintr-o singură colecţie, a colonelului în rezervă Crişu Marin, cel mai mare colecţionar de binocluri din ţară.
„Această pasiune a pornit de la un articol, dintr-o revistă, în 1995. Eu sunt colecţionar de monedă românească, decoraţiuni şi regaliste, şi socialiste, tot din România. Am început, în plus, să colecţionez şi binocluri şi m-au interesat binoclurile de la primele, cele mai simple, de tip Galileo, până la cele realizate în 1945. În peregrinările prin ţară, la târg, când mai găsesc alţi colecţionari, discut cu ei. Deocamdată, n-am găsit pe cineva care să poată să discute despre aceste piese”, susţine colecţionarul.
Cel mai valoros exponat este un binoclu de operă realizat în Franţa secolului XVII. A fost un chilipir, pentru că fostul proprietar nu ştia ce piesă de valoare deţine. De altfel, cel mai scump exponat susţine că l-a achiziţionat cu circa 200 de euro. „Cel mai valoros binoclu este un model propunere pentru patent. Este un binoclu foarte sărăcăcios, pe care eu îl datez de la 1840. Nu are scris anul pe el”, spune Crişu Marin.
Expoziţia reprezintă o bucăţică de istorie, printr-un obiect care şi-a găsit aplicaţii vaste. Doamnele şi domnii din lumea bună a capitalelor europene îşi cumpărau binocluri când mergeau la piese de teat