Pentru Karina Ciuruş, şcoala înseamnă artă pentru că poate face de toate. Şi face de toate. Predă engleză şi germană, iar după cursuri sau în weekend ţine lecţii de fotografie şi teatru.
S-a hotărât să studieze limba engleză în inima Franţei. Avea 17 ani când a fost într-o excursie la Paris cu o prietenă. Atunci a dat peste un grup de englezi şi, uimită de cât de bine s-a descurcat în limba lui Shakespeare, şi-a zis că trebuie să înveţe engleza. „Englezii mi s-au părut persoane fascinante", spune Karina Ciuruş. Deşi mama ei şi-ar fi dorit să o vadă medic, profesie despre care Karina spune că nu i se potriveşte, profesoara a plecat la Iaşi unde a studiat limbile moderne. A terminat, s-a întors la Bistriţa, unde acum predă engleză şi germană elevilor de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu".
Ca să-şi apropie copiii, ea ascultă muzica lor şi se uită la filmele lor preferate. Îşi iubeşte profesia. „E o meserie care te ţine mereu în priză. Nu te lasă să îmbătrâneşti. Simt că împrumut ceva din tinereţea lor", crede profesoara. Aceasta şi-ar dori ca elevii de la profilul filologie să aibă posibilitatea de a lua vizita ţara a cărei limbi o studiază. „Mi-ar plăcea ca ei să poată merge în Marea Britanie la cursuri de vară, să vadă pe viu cum e", este de părere Karina.
Fotografia străbunicii
Fascinată de fotografie, de relaţia strânsă care există între cuvinte şi imagini, Karina vrea ca elevii ei să vadă ce înseamnă frumosul. Lor vrea să le dezvolte simţul estetic pentru pictură, fotografie, teatru şi muzică. De aceea, o dată pe lună, împreună cu două colege de la şcoală, a pus în practică un proiect prin care grupuri de elevi de la „Andrei Mureşanu" merg la spectacole de teatru şi operă din Cluj, unde se pot întâlni cu actori şi muzicieni de renume.
De trei ani cochetează cu ideea unui masterat în fotografie, însă doar din această toa