Alexăndrenii care vor să viziteze oraşul Roşiorii de Vede, nu trebuie să rateze cel mai vechi lăcaş de cult de aici, Biserica Serdăreasa. Lăcaşul se află pe lista monumentelor istorice, fiind înfiinţat în 1830.
Numele cele mai vechi biserici din Roşiorii de Vede, care poartă acum hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este strâns legat de numele întemeietorilor ei, serdarul Marin Butculescu şi soţia lui, Maria. Serdarul, slujitor al Curţii Domneşti, a început construcţia bisericii în primăvara anului 1830, pe locul mănăstirii Ruşii de Vede, dar a murit la scurt timp şi construcţia a fost continuată de soţia aceastuia, serdăreasa. De aici vine numele Bisericii „ Sf Împăraţi –Serdăreasa”.
Biserica a avut iniţial formă de navă, era mult mai scundă decât în prezent, avea acoperişul de sită şi nu avea pridvor la intrare. Din vechea biserică din 1832 se mai păstrează puţine lucruri: „ A mai rămas un fragment de frescă cu fiii serdarului, Nicolae şi Emanoil, pe peretele sudic, îmbrăcaţi în uniforma militară a epocii” poveşteşte istoricul Argentin St. Porumbeanu.
Biserica a fost vreme de mulţi ani cel mai vizitat lăcaş de cult din oraş, dar după 1870, din lipsă de preoţi, a devenit o filială a unei alte biserici din Roşiorii de Vede, biserica „ Sfântul Ioan”. În timp, lăcaşul s-a deteriorat şi prin 1922 oficialităţile vremii au început demersuri pentru consolidarea ei. Printre cei care au solicitat sprijinul bisericii s-a numărat preotul şi scriitorul Gala Galaction. „ Acesta a fost impresionat de starea bisericii, a făcut un apel călduros adesat opiniei publice pentru salvarea ei” povesteşte Argentin Porumbeanu. Marea renovarea a lăcaşului a avut loc între 1945-1946. Zidurile s-au înălţat atunci cu doi metri, au fost construite două abside laterale şi s-a renovat pictura.
Lăcaşul a fost devastat de cutremurul din 1977 şi ab