La Nagoya, în Japonia, unde are loc, până pe 29 octombrie, o conferinţă internaţională pe tema biodiversităţii, unde experţii discută, printre altele, despre bio-indicatori, o manieră de a evalua sănătatea planetei. De când au dispărut dinozaurii, cu 65 de milioane de ani în urmă, niciodată planeta nu a fost confruntată cu o situaţie mai dramatică, în materie de reducere a biodiversităţii, spun specialiştii.
La Nagoya, în Japonia, unde are loc, până pe 29 octombrie, o conferinţă internaţională pe tema biodiversităţii, unde experţii discută, printre altele, despre bio-indicatori, o manieră de a evalua sănătatea planetei.
Bio-indicatorii sunt utilizaţi deja în numeroase ţări, precum Statele Unite, Olanda sau Marea Britanie. Cu ajutorul lor este evaluată starea naturii, într-un moment când dispar în mod galopant numeroase specii de animale şi plante de pe suprafaţa pământului.
De când au dispărut dinozaurii, cu 65 de milioane de ani în urmă, niciodată planeta nu a fost confruntată cu o situaţie mai dramatică, în materie de reducere a biodiversităţii, spun specialiştii.
Pentru o mai bună evaluare a "stării naturii", Norvegia propune acum o nouă metodă, bazată pe un important număr de indici sau bio-indicatori, în număr de peste trei sute. Potrivit acestei metode, experţii norvegieni expun acum, la Nagoya, mai multe tablouri comparative, privind distrugerea biodiversităţii, prin compararea a două decenii, mai precis a perioadei dintre 1990-2000 cu perioada 2000-2010.
Când spunem natură şi biodiversitate, spunem în mod automat consecinţe economice. Iată un exemplu de aberaţie în materie de cifrare economică : există ţări care afişează cifre în creştere, la capitolul Produs Intern Brut, pentru că... exploatează masiv pădurile sau dinamitează recifurile de corali, ca să prindă mai mult peşte.
Ceea ce pare, pe hârtie, ca fiind o economie vig