Statul Haiti, afectat dramatic de seismul din ianuarie 2010 este lovit acum şi de o epidemie de holeră. Boala a ucis în ultimele zile 135 de persoane. Mulţi bolnavi au fost duşi la Spitalul "Sfântul Nicolae", în localitatea St. Marc, unde sute de pacienţi deshidrataţi zac pe pături, într-o parcare, cu perfuzii în braţe, aşteptând tratamentul.
Statul Haiti, afectat dramatic de seismul din ianuarie 2010 este lovit acum şi de o epidemie de holeră. Boala a ucis în ultimele zile 135 de persoane, în nordul ţării, unde au fost înregistrate o mie cinci sute de cazuri, a anunţat preşedintele Asociaţiei Medicale Haitiene, Claude Surena.
Aceasta este cea mai gravă problemă înregistrată în Haiti, de la cutremurul de acum zece luni. De altfel, specialiştii s-au aşteptat la o asemenea situaţie, spunând că izbucnirea epidemiei de holeră era o chestiune de timp, în condiţiile în care haitienii trăiesc în mizerie, după seismul devastator din ianuarie.
"Ne-am temut că aşa se va întâmpla", spune Robin Mahfood, preşedintele programului "Alimente pentru Săraci", care se pregăteşte să transporte cu avionul antibiotice, medicamente împotriva deshidratării şi alte provizii.
Mulţi bolnavi au fost duşi la Spitalul "Sfântul Nicolae", în localitatea St. Marc, unde sute de pacienţi deshidrataţi zac pe pături, într-o parcare, cu perfuzii în braţe, aşteptând tratamentul.
Holera este o infecţie ce se transmite prin apa contaminată. Boala provoacă diaree severă şi stări de vomă ce pot duce la deshidratare şi chiar moarte în doar câteva ore.
Tratamentul include rehidratarea cu un ser bazat pe sare şi zahăr.
Nici o epidemie de holeră nu s-a înregistrat în Haiti de câteva decenii înaintea seismului, potrivit Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor.
Peste un milion de haitieni au rămas fără casă în urma seismului din ianuarie. În aceste