Aparatele de gătit cu aburi reprezintă cea mai bună soluţie pentru cei care doresc să renunţe la prăjeli, grăsimi şi să adopte o alimentaţie sănătoasă. Prin această modalitate, alimentele îşi păstrează vitaminele şi mineralele atât de necesare pentru organismul nostru.
Gătitul la aburi se pretează la o mare varietate de alimente, de la carne de pui sau de peşte, până la orez şi legume, oferind totodată o alternativă mult mai sănătoasă la gătitul tradiţional. Alimentele sunt protejate, deoarece nu intră în contact cu sursa de căldură sau cu apa. Aburul rezultat din încălzirea lichidului urcă în interiorul aparatului, pătrunzând alimentele şi gătindu-le delicat. În plus, alimentele nu necesită utilizarea grăsimilor.
Aparatul de gătit păstrează un nivel mult mai ridicat de substanţe nu-tritive, vitamine şi minerale decât metodele alternative de a găti. De exemplu, prin fierbere se reduc cu până la 70% din cantitatea de vitamina C din alimente, în timp ce gătitul cu aburi reduce cu doar 40%. Această metodă de a găti permite păstrarea substanţelor nutritive, în special în cazul legumelor.
Unele modele dispun de un dispozitiv de intensificare a gustului, care îmbunătăţeşte hrana pre-pa-rată, adăugându-i aroma delicioasă de plante şi condimente. Totodată, se păstrează intacte cularea, aromele şi substanţele nutritive din alimente.
Capacitatea recipientelor repre-zintă unul din cele mai importante aspecte care trebuie luate în considerare atunci când doriţi să achiziţionaţi un aparat de gătit cu aburi. De regulă, acestea sunt prevăzute cu două sau trei coşuri standard pentru gătit. Capacitatea fiecărui coş este variabilă de la un model la altul şi în unele cazuri coşurile aceluiaşi produs pot avea dimensiuni diferite. Un recipient pentru gătit poate avea între 1-4 l litri, iar capacitatea totală a unui dispozitiv poate fi cuprinsă între 3 - 12 l. Rec