A publicat până acum peste 800 de recenzii şi 23 de cărţi, fiind pasionat de marea cultură. Este cel mai vechi director de librării din ţară.
Costea Marinoiu s-a născut într-o familie de ţărani săraci. Atras de ştiinţele umaniste, în timpul facultăţii a făcut parte din subredacţia „Viaţa Studenţească" - Iaşi, unde i-a avut colegi pe Marin Sorescu, Mircea Radu Iacoban. Licenţiat în limba română, a fost repartizat ca profesor la Şcoala Generală din Racoviţa. „În timpul facultăţii, am învăţat tot ceea ce înseamnă respect pentru valorificarea culturii, a tradiţiilor. În judeţul Vâlcea am început să caut vechi izvoare culturale, iar Ţara Loviştei, unde am avut prima catedră, a fost adevărata Universitate, locurile fiind încărcate de istorie. Aici s-au dat luptele de la Posada, pe Dealul Cetăţeanu", spune scriitorul. Debutul său ca scriitor a fost în anul 1957, în ziarul regional de Argeş „Secera şi Ciocanul". „Acolo am scris primul articol despre hora satului din Teiuş, unde s-a jucat drăceşte, iar prima carte, «Folclor în Ţara Loviştei-Racoviţa»,am publicat-o în anul 1974" a spus omul de litere.
Cel mai vechi director de librării
Costea Marinoiu s-a dovedit un scriitor prolific: a scris peste 800 de articole, studii, reportaje, recenzii şi a publicat 23 de cărţi. Premiile şi diplomele acordate de-a lungul anilor au fost extrem de numeroase pentru o activvitate prodigioasă. Membru al Cenaclului literar „Anton Pann", este şi membru fondator al Societăţii Culturale „Anton Pann" şi cel mai vechi director din reţeaua centrelor de librării din România, având o vechime de 30 de ani. Distincţiile primite au fost extrem de numeroase. Despre incursiunile sale în lumea scrisului, ne-a spus: „Niciodată nu am pus pe primul plan banii. Pentru mine mai presus de orice a fost marea cultură. Ceea ce zideşti cu sufletul însemană zidire creştinească şi are trăi