Tinerii de bani gata care ajung la spitalele din România sunt convinşi că li se cuvine tot respectul din partea bolnavilor săraci şi că sunt îndreptăţiţi să intre primii la consultaţii. Comportamentul lor lasă de dorit.
La intrarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este mare agitaţie, la această oră. În policlinică, oamenii, majoritatea de la ţară, se învârt ca într-un mall. Nu ştiu de capul lor. "Unde e Cardiologia? Pe care parte?", se aude vocea unui bătrân, în timp ce urcă scările. Un necunoscut îl lămureşte: "O iei înainte trei paşi, faci la dreapta şi în faţă e un cabinet. Scrie pe el Cardiologie", îi explică acesta. Bolnavul rătăcit îl priveşte cu neîncredere. "Sunt de-al locului, le ştiu pe toate în spitalul ăsta", adaugă "ghidul". Bătrânul dă din cap, în semn de mulţumire, şi-şi continuă drumul. Îi ascultă sfatul.
Consultaţiile cu programare, doar pe hârtie
Holul din dreapta este supraaglomerat. Pacienţii îşi fac loc prin mulţime cu coatele. La Clinica de Dermatologie, un rând de vreo şase persoane se uită lung pe afişele de pe uşă. "S-o intra cu programare?", se întreabă o doamnă bine îmbrăcată, care are o coafură extravagantă. Vecinul, un bărbat trecut de 60 de ani, îşi dă cu părerea: "Ei, aşa scrie pe hârtiile astea, dar cine să mai ţină cont de ele? Dacă aştept de-azi dimineaţă, n-o să mă bage înăuntru deseară, ca aşa scrie pe programare... Vin aici aproape în fiecare zi, nu am văzut să se respecte lucrurile astea", vorbeşte pensionarul, ca pentru toţi bolnavii. Cei care îl ascultă schiţează un zâmbet, satisfăcuţi că nu îşi vor petrece ziua prin spital, pentru câteva analize. Maria S., o tânără de 30 de ani, aşteaptă să o vadă medicul. Are câţiva negi pe mâna dreaptă şi o verucă pe talpă. Îi este teamă. "Măcar de-oi scăpa şi de asta... Ce mi-o face, numai să treacă mai repede", este dorinţa Mariei. Trebuie să intre