Peste jumătate dintre cei 8.000 de romi expulzaţi din Franţa au părăsit deja România pentru a reveni în Hexagon, comentează postul de televiziune France24 într-un reportaj care urmăreşte traseul parcurs de o astfel de familie, originară din satul Bărbuleşti.
De două-trei ori pe lună, un avion provenind din Franţa aterizează la Bucureşti, cu romi expulzaţi din Franţa, susţine postul de televiziune. Acesta urmăreşte cazul Laurei Duduveica, din satul Bărbuleşti, expulzată împreună cu soţul şi cei doi copii din Boulogne-sur-Mer, în nordul Franţei. "Mă simţeam bine în Franţa. În România am un sentiment de inferioritate, nu mă gândesc decât cum să plec mai repede în Franţa", povesteşte ea.
Familia Duduveica a stat trei ani în Franţa. Laura şi soţul ei cerşeau, în timp ce copiii acestora, Romeo şi Adrian, mergeau la şcoală şi erau perfect integraţi. Situaţia lor era departe de a fi mulţumitoare, dar le convenea. Pentru ei, România nu oferă nicio perspectivă.
"Într-o dimineaţă, au strâns toţi bărbaţii într-un colţ al taberei", îşi aminteşte Viorel Duduveica. "Ne-au pus cătuşe. Era ora 04.00 sau 05.00 dimineaţa. Ne-au interzis să părăsim tabăra. Ne-au îngrămădit în camioanele poliţiei şi ne-au dus la Calais. Franţa este o republică democratică, o republică în care toată lumea beneficiază de aceleaşi drepturi. Le-am spus că am venit aici pentru că se respectă egalitatea şi fraternitatea. În Franţa toţi sunt egali. Nu se fac diferenţe în funcţie de naţionalitate sau de culoarea pielii. Poliţistul mi-a răspuns că egalitatea şi fraternitatea sunt doar pentru ei, pentru francezi, nu pentru noi. Apoi mi-a spus că trebuie să ne întoarcem în ţara noastră", povesteşte el.
Microbuzul spre Franţa
Dar, la 2 octombrie, în timp ce dezbaterea pe tema romilor se intensifica în Parlamentul European, familia Duduveica a decis să se întoarcă în Fran