Administraţiile locale pun lacăte pe uşi, dacă nu vor fi sprijinite financiar. Funcţionarii publici migrează către alte sectoare sau pleacă la muncă în străinătate, fiindcă nu pot trăi cu 4-500 de lei pe lună.
Primăriile din Dâmboviţa se află în impas. Bugetele pe care le administrează nu le permit să asigure nici măcar fondurile pentru salariile angajaţilor, aşa diminuate cu 25%. Nu mai sunt bani nici pentru utilităţi şi pentru asigurarea ajutoarelor sociale şi a indemnizaţiilor pentru persoane cu handicap. Au apărut situaţii care pun în pericol chiar şi buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ, nemaifiind fonduri pentru plata facturilor la energia electrică. Din cauza sărăciei care se generalizează, mulţi funcţionari s-au hotărât să-şi caute locuri de muncă mai bine plătite.
Funcţionarii pleacă pe capete
„Cum să mai trăiesc cu patru-cinci sute de lei pe lună. Am doi copii care merg la şcoală, rate la bănci. M-am împrumutat la tot satul. Soţul este şomer...”, ne-a spus cu năduf o angajată a Primăriei Runcu. La Vişina, pentru a preîntâmpina colapsul economic, primarul Ilie Sergiu i-a concentrat pe toţi angajaţii instituţiei şi au pornit prin comună pentru a-i convinge pe oameni să-şi plătească taxele şi impozitele. „I-am rugat pe localnici să ne salveze, să ne ajute să continuăm activitatea, că altfel se închide primăria”, declară Ilie Sergiu. Doi funcţionari ai Primăriei Potlogi au părăsit deja instituţia, iar altul a cerut să fie pensionat. „Mai avem încă doi angajaţi care intenţionează să plece. Ce să facă, salariile sunt mici, iar eu nu pot să-i oblig să rămână”, spune mâhnit Nicolae Catrina, primarul comunei Potlogi. La Biroul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, deschis de curând în localitate, edilul a fost nevoit să folosească salariaţii din primărie, altfel nu avea cu cine să desfăşoare activitatea.
La Runcu, din 30 de angajaţ