…editura Humanitas se incapataneaza sa traiasca intr-o alta lume – o lume in care ideile chiar conteaza. Altminteri nu se explica colectia Zeitgeist (intr-o germana aproximativa, “Spiritul Timpului”). Zeitgeist-ul editurii Humanitas – o colectie coordonata de catre Vladimir Tismaneanu – nu seamana defel cu Zeitgeist-ul Romaniei de astazi. Zeitgeist-ul Romaniei de astazi e surprins in stenogramele lui Vantu sau ale lui Cocos, nu in, bunaoara, “Fagaduinta politicii” a lui Hannah Arendt (in ierarhia mea, una dintre primii trei filosofi politici ai secolului XX).
Humanitas (sau Tismaneanu?) se incapataneaza, insa, sa creada altfel. Cea mai recenta contributie la colectia Zeitgeist e o editie largita a “Cinci eseuri despre libertate” de Isaiah Berlin, in traducerea lui Laurentiu Scalat. (In ierarhia mea, Berlin figureaza in top 5 filosofi politici ai secolului trecut, desi inca n-am reusit sa ma decid pe care dintre cele cinci pozitii ) Isaiah Berlin, Sir Isaiah Berlin, e filosoful diferentei dintre libertatea negativa si cea pozitiva, “recuperatorul” Contra-Iluminismului (si-l mai aminteste astazi cineva pe Joseph de Maistre?), a celebrei parabole a ariciului si vulpii (“m-am amuzat, dar lumea m-a luat in serios“, marturisea Sir Berlin), s.a.m.d.
Daca nici asta nu v-a convins sa-l cititi pe Berlin, aflati ca mai fuma si pipa
Poate ca fizicienii aia ciudati, cu a lor string theory si universurile paralele, au dreptate. Poate ca avem de ales in ce timpuri traim. Eu, unul, prefer Zeitgeist-ul de la Humanitas, care acum se pregateste sa-l publice pe Eric Voegelin. Nu ma-ntrebati, va rog, cine e Voegelin. Ingaduiti-mi sa-mi aprind pipa.
PS Si da, asta e reclama. Dar nu e nici mascata, nici platita! Iar cine nu intelege, sa nu inteleaga. Alt Zeitgeist, alte incaperi. (Provocare: ce referinta literara e asta? )
…editura Humanitas se incapatan