MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Este evident faptul ca tulburarile de deglutitie pe care le acuzati sunt datorate paraliziei fa-ringiene, consecutiva accidentului vascular ischemic suferit, sechela neurologica tradusa prin slabirea si lipsa de coordonare a muschilor faringelui. Practic, acest fenomen este rezultatul deficientei transmisiei impulsurilor nervoase de la nivelul nervului gloso-faringian spre muschii faringieni si este bine sa fiti rabdator, deoarece persoanele care se recupereaza in urma unui atac cerebral inregistreaza imbunatatiri in timp, atat in privinta tulburarilor de deglutitie, cat si in recuperarea altor capacitati neuromotorii sau neurosenzitive pierdute.
Nu sunteti nici prima si in mod sigur nici ultima persoana la care recuperarea post AVC se produce mai lent, in functie de severitatea afectarii parenchimului cerebral, varsta, conditie fizica si, bineinteles, eficacitatea tratamentului instituit. Altfel spus, cu cat mai repede se produce recuperarea neurologica, cu atat mai rapid vor disparea (sau se vor atenua) si tulburarile de deglutitie ori celelalte sechele pe care nu le mentionati, dar care in mod sigur exista. Lucrurile nu trebuie fortate artificial si, in mod sigur, enervarea si disperarea nu vor grabi timpul de recuperare, ci dimpotriva.
In concluzie, pentru perioada urmatoare, este necesara continuarea tratamentului alopat, la care se vor asocia remedii naturiste specifice, in intentia de a grabi procesul de recuperare, dupa urmatoarea schema de tratament.
* Extract din muguri de artar - are actiune antitrombotica si tonifianta asupra sistemului vascular arterial. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Neurotonic (Cosmo-Pharm) - contine lecitina, fosfatidil co