Alimentele gatite cu ajutorul gratarului sunt considerate in principiu sanatoase, insa in timp au aparut studii care au aratat ca acestea ar putea fi si cancerigene.
Pentru a sti cat mai multe despre cum sa gatesti sanatos la gratar, care2.com a cerut parerea mai multor specialisti. Iata rezultatele, sub forma unor intrebari si raspunsuri.
1. Exista o legatura intre mancarea preparata la gratar si cancer?
Atunci cand alimentele sunt tinute la temperaturi foarte ridicate sau vin in contact cu flacari (ori jar) se pot forma doua tipuri de compusi cunoscuti ca fiind cancerigeni: aminele heterociclice (HCA) si hidrocarburile aromatice policiclice (PAH). Deci exista o legatura intre hrana gatita la gratar si cancer.
2. Cum sa eviti compusii nesanatosi?
Foarte important este sa alegi bucati de carne mai slaba. Cei doi compusi se dezvolta in special atunci cand grasimea este supusa la temperaturi foarte mari sau cade pe jar producand fum. De aceea, alegand carne slaba riscul ca acestia sa se formeze este redus semnificativ. De asemenea, indicat este si sa indepartezi excesul de grasime de pe bucatile de carne inainte de a le pune pe gratar.
Totodata, este important si sa supraveghezi atent gratarul pentru a evita aparitia unor flacari, a fumului intens si pentru a nu lasa carnea sa se arda pe alocuri.
3. Ce ingrediente sunt indicate pentru marinarea carnii?
Pentru a reduce si mai mult riscul formarii unor compusi cancerigeni e bine sa acorzi atentie si ingredientelor pe care le folosesti la marinarea carnii.
Desi la romani aceasta operatie care precede gatitul pe gratar este pusa in practica mai putin, cercetarile arata ca cele mai sigure ingrediente pentru a marina carnea sunt uleiul de masline si sucul de lamaie. Potrivit studiilor realizate pana acum, acestea doua sca