Dascălul are două pasiuni pe care le îmbină cu cea mai mare plăcere: astronomia şi muntele.
Vasile Bouaru este profesor în cadrul Colegiului Tehnic Rădăuţi, unde le predă elevilor săi matematica, însă nu aşa cum orice profesor o predă, ci într-un mod practic. “Nu îmi place cum se predă matematica, trebuie să respectăm o programă, însă oridecâteori am ocazia le explic practic elevilor mei”, spune profesorul.
A ales să studieze matematica pentru a înţelege astronomia, pasiunea sa de mic copil. “Aveam vreo opt ani când am primit de la un vecin o carte de astronomie, însă de prin clasa a II-a am început să o studiez serios”, ne-a spus Vasile Bouaru. Asta pentru că atunci a mers prima oară la Observatorul Astronomic din Iaşi unde profesorul Iulian Breahnă i-a explicat o mulţime de lucruri şi i-a arătat toate laboratoarele.
De atunci ştia ce vrea să facă, astfel că, a ajuns să studieze Facultatea de Matematică pentru că doar aici exista specializarea Astronomie şi a ajuns să colaboreze cu profesorul Breahnă în proiecte importante.
Unul dintre cele mai importante este cel din 1999 când a coordonat proiectul privind studiul eclipsei totale de soare care a fost pe 11 august. În doi ani de muncă şi calcule, a reuşit ca diferenţa dintre rezultatele sale şi a celora de la NASA să fie de patru secunde.
În paralel, adoră muntele
Pasiunea pentru munte a pornit în primul an de liceu, când fratele său cel mai mare a urcat Pietrele Muierilor din Solca şi întors acasă îi povestea cât e de frumos traseul. “Până la liceu nu aveam condiţie fizică deloc. Nu îmi plăcea fotbalul pentru că nu puteam să alerg şi colegii nu se jucau cu mine”, povesteşte Vasile Bouaru.
Foto: Vasile Bouaru, escaladând Pietrele Muierilor
Profesorul de sport din clasa a IX-a i-a spus să alerge câte puţin în fiecare dimineaţă, înainte să vină la ş