Dr. ALEXANDRU VANATORU, medic de medicina generala, cu competenta in apifitoterapie, acupunctura si ayurveda
"Suntem pentru utilizarea sub prescriptie medicala a canabisului, nu si pentru libera sa circulatie"
Canepa uimeste cu prezenta sa in istoria umanitatii de mai bine de 10 milenii... Cunoscuta in textele fundamentale medicale din India (Sushruta) sau din China (scrierile medicale ale imparatului chinez Shenong), cat si prin utilizarea ei textila sau in constructii, canepa, cunoscuta si sub numele de canabis, intra tot mai mult in zona de cercetare a sanatatii. Dr. Alexandru Vanatoru, un medic cu remarcabile succese in apifitoterapie, acupunctura si ayurveda, ne impartaseste din secretele extraordinare ale acestei plante, in aparenta banale.
"Din producatorul numarul unu de canepa al Europei, Romania a ajuns unul dintre importatorii cei mai umili"
- In ultimii ani, de cand Romania este obligata sa fie "corecta politic" si sa se supuna globalizarii, am ajuns sa ne fie teama sa rostim cuvantul "canepa". Ce se intampla, doctore?
- Nimic mai mult decat un exces de zel al autoritatilor romane, fata de o planta minune, o planta a sanatatii si a dezvoltarii economice. Sigur, nu putem accepta legalizarea consumului marijuanei si al hasisului (droguri usoare, obtinute din canepa), dar nici nu putem ignora virtutile naturale pe care ni le daruieste aceasta planta milenara. Cu toate ca nu pune in pericol sanatatea mintii, canabisul nu ar trebui sa se poata consuma liber. Canabisul are excelente proprietati curative, terapeutice, dar nu ar trebui sa fie pus la dispozitia tinerilor, in criza lor de individualitate. Insa este la fel de nefericita si situatia in care se refuza ajutorul terapeutic cu canabis, mai ales in cazul pacientilor bolnavi de SIDA, cancer, depresii severe etc. Cu alte cuvinte, suntem pentru utiliza