Podgorenii spun că producţia mică de struguri i-a lăsat lefteri, deoarece nu îşi pot recupera investiţiile făcute cu lucrările la vie. Din cauza sărăciei, micii producători se tem că la anul nu vor avea forţa de a începe un nou ciclu de producţie şi că viile vor rămâne nemuncite.
Peste 100.000 de oameni din Vrancea, adică mai mult de 25% din populaţia judeţului, trăiesc din cultura viţei de vie. Trăiesc e un fel de a spune, pentru că în ultimii ani acest domeniu a înregistrat un declin tot mai evident.
Iar anul a pus capac la toţi de până acum, în condiţiile în care producţia de struguri a fost slabă.
Media pe judeţ s-a ridicat la aproape 7.500 kg/ha, însă acest nivel a fost înregistrat în special în sfera societăţilor viticole.
Nu acelaşi lucru se poate vorbi şi despre majoritatea producătorilor particulari, care vor să uite cât mai repede această toamnă.
Recoltă de cinci ori mai mică
„Am şapte hectare de vie şi am avut loturi unde am scos 2.500 kg/ha. A intrat şi mana în vie din cauză că nu am avut suficienţi bani să o stropesc la timp şi acum nu ştiu încotro să o apuc pentru că nu îmi scot nici banii pe care i-am investit în lucrări. Profit de festival, unde nu plătesc nicio taxă, şi vând vin cu paharul ca să acopăr din gaură", se plânge Gabriel Nedelcu din Jariştea.
Podgorenii sunt de părere că o recoltă de 12.000 de kg de struguri la hectar le-ar fi asigurat banii necesari pentru reluarea ciclului de producţie, dar şi un mic profit.
Unul dintre cei care „a dat lovitura" anul acesta cu o astfel de producţie este Costel Croitoru, mic producător din Cîrligele.
„M-a costat 55 de milioane de lei vechi întreţinerea unui hectar, în condiţiile în care am lucrat via cu prieteni şi m-a ajuns mai puţin. De asemenea, am valorificat strugurii tocmai la Craiova şi Braşov, pentru că nu am vrut să-