După 15 ani în învăţământ consideră că şcoala a învăţat-o să devină propriul său profesor, să fie corectă cu elevii săi şi exigentă cu ea însăşi.
Învăţătoarea din clasa I a determinat-o pe Valeria să aleagă drumul învăţământului. „La invitaţia doamnei de a povesti «Capra cu trei iezi», urmărind cu mânuţele marginile puternic crestate ale unei frunze spre a-mi alunga emoţiile, am început să depăn firul poveştii, având în suflet grija de a-i determina pe colegii mei «să trăiască» drama iezilor neascultători. La final, doamna m-a lăudat, mi-a spus că îmi va pune un zece în catalog şi că ar trebui să devin profesor de limba română, pentru că am o dicţie adecvată pentru această meserie. Mi-au trebuit câţiva ani ca să înţeleg semnificaţia cuvântului «dicţie»", povesteşte profesoara
Un dascăl devotat
De 15 ani, Valeria lucrează în învăţământ, primul ei post fiind la Şcoala Răiuţi, acolo unde şi-a început şi ea cariera de elev. După doi ani, şcoala a fost defiinţată şi a primit şi alte catedre. La iniţiativa fratelui său s-a mutat la Ploieşti. În anul şcolar 2009-2010, Valeria a predat limba română la Şcoala „I.A.Barasabescu" din Ploieşti. În timpul unei ore, le-a predat elevilor basmul şi copiii au fost foarte încântaţi să redescopere acest gen literar.
„Am vrut să reînviu această specie literară, aşa că le-am dat temă elevilor, fie fete sau băieţi, să-şi imagineze că sunt Prâslea şi să schimbe vorbirea de la persoana a III-a la persoana I", explică profesoara.
Copiii nu numai că şi-au făcut temele, dar au şi inventat alte poveşti pentru Prâslea, iar de aici a pornit ideea ca fiecare elev să scrie câte un basm. Drept răsplată pentru efortul lor, dascălul a promis copiilor că va realiza o carte care să cuprindă cele mai reuşite lucrări. Aşa a fost publicat volumul „Basmul popular -prin ochi de copil", care este compusă din 11 basme scrise după id