- Ambasadorul Republicii Slovace la Bucuresti -
Fostele tari comuniste, membre ale Uniunii Europene, au iesit din recesiune! Nu vorbim de Polonia, care este o exceptie fericita, deoarece practic n-a cunoscut criza, dar Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia si, mai nou, Bulgaria se pot lauda ca masurile anti-criza luate de guvernele lor au dat roade, scotand economiile din recesiune si orientandu-le spre crestere. In acest context, ne intrebam: de ce guvernul roman n-a fost capabil sa duca tara la liman, facandu-se de ras in fata Europei? Ce ingrediente miraculoase si necunoscute la Bucuresti au pus in "supa economica" fostele "surori" intru dictatura comunista? De parca ar fi inchisi intr-un clopot de sticla, guvernantii nostri par a nu fi interesati sa priveasca peste gard la vecini, par a nu dori sa invete nimic din experienta celorlalti membri estici ai UE. Iata, in cele ce urmeaza, experienta de criza a Slovaciei, o tara mica, dar ambitioasa, unde "buna guvernanta" nu e o vorba in vant, de macinat la talk-show-uri, ci chiar esenta politicii puse in slujba natiunii. Doamna ambasador Dagmar Repcekova aduce argumente in acest sens.
"In relatiile comerciale cu Romania, balanta inclina net in favoarea Slovaciei"
- Zilele trecute, la Bratislava, s-au desfasurat Zilele Culturii Romane. Este o ocazie potrivita sa va propun un scurt comentariu pe tema relatiilor bilaterale romano-slovace, doamna ambasador.
- Relatiile bilaterale dintre Republica Slovaca si Romania continua vechile traditii ale relatiilor romano-cehoslovace. In ianuarie 2011, aniversam 90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. Cum apartinem aceleiasi sfere politice, NATO si UE, este normal sa ne sustinem reciproc pe o varietate de teme, in institutiile internationale, de la agenda consiliilor europene, pana la strategiile mondiale pri