Din cauza consumului uriaş înregistrat de aceste centrale, chiriaşii s-au orientat spre alte surse de încălzire.
33 de centrale termice de bloc cu o capacitate a boilerului de 1.500 de litri au fost montate la subsolul primelor blocuri ANL construite la Botoşani în cartierele Bucovina şi Cişmea.
Statul a plătit la acea vreme echivalentul a 100.000 de lei pentru fiecare centrală. Investiţia uriaşă, care se ridică la 3,3 milioane de lei, a fost motivată de faptul că noile cartiere nu puteau fi racordate la reţeaua de termoficare a oraşului.
Încă din 2002 , specialiştii au atras atenţia că centralele de bloc au o capacitate prea mare, iar consumul va fi foarte ridicat. ANL şi-a continuat proiectul, iar mastodonţii au fost amplasaţi la subsolul blocurilor uscându-i la buzunare pe chiriaşi. „Pe scară, doar şase familii suportau costurile. Nu plăteam lunar mai puţin de 600 de lei pentru încălzire în condiţiile în care abia se dezmorţeau pereţii“, a spus Viorica Iftode, chiriaşă în Cişmea.
Locatarii din zece scări din cele două cartiere au renunţat total la centrala de bloc după ce şi-au montat centrale de apartament. În alte 17 scări ANL, centralele mai sunt folosite de un sfert din chiariaşi care plătesc facturi uriaşe de nevoie. „Din 12 familii, doar trei-patru mai folosesc centrala de bloc pentru că nu au avut bani să îşi ia una de aparatament, dar vor renunţa şi ei“, a spus Ion Balan, administrator Asociaţia ANL. Doar şase scări mai sunt încălzite în totalitate de centralele de la subsol.
La judecată din cauza facturilor uriaşe
E.ON Gaz a sigilat 20 de centrale din cartierul ANL Cişmea din cauza datoriilor de peste 120.000 de lei adunate în ultimii trei ani. O parte dintre datornici au uitat să-şi mai achite facturile după ce şi-au pus centrale individuale. Acelaşi lucru se întâmplă şi în Bucovina.
Aso