Prezenţi la un protest al bugetarilor, artiştii au jucat roluri de cerşetor şi preot pentru a arăta în public cât de greu le este. Unul a cerut bani de la trecători, iar altul a avut grijă să dea cu tămâie în jur pentru a alunga duhurile rele. Bugetarii sunt decişi să continue protestele şi săptămâna viitoare.
Disperaţi că nu mai au cu ce să-şi întreţină familiile, actorii, asistenţii maternali, profesorii şi alte categorii de bugetari au ieşit ieri în stradă.
Marian Puiu Gheorghiu (50 de ani) este actor la Teatrul de Animaţie din Bacău de mai bine de 20 de ani. După o viaţă trăită în această instituţie, a ajuns acum să câştige doar 470 de lei lunar.
„Este foarte greu. Ne-au scăzut salariile cu aproape 65% şi nu mai reuşim să ne întreţinem. O să murim pe baricade. Mulţi colegi au plecat deja şi îi înţeleg. Şi eu am rate la bănci şi datorii la întreţinere, iar soţia va fi disponibilizată luna viitoare“, ne-a declarat Marian Puiu Gheorghiu.
Au cerşit bani pentru lumânări şi tămâie
Meseria pe care o are nu-i permite să-şi mai ia un serviciu pentru a-şi rotunji veniturile. „Cine mă angajează pe mine două zile pe săptămână? Eu azi sunt în Bacău, mâine pot fi cu trupa în alt judeţ“, a mai spus actorul. Marian Gheorghiu are un fiu la Bucureşti, absolvent de facultate, care este tot şomer.
În cariera sa a interpretat zeci de roluri. A fost pe rând Lupul din „Capra cu trei iezi“, Păcală, Făt-frumos, Împărat sau Leu, toate personaje menite să bucure copiii. Dar pentru a exprima cât de greu o duce în prezent, artistul a jucat ieri rolul unui cerşetor. Câţiva şoferi şi-au făcut milă de el şi au contribuit la fondul pentru tămâie şi lumânări, administrat de un coleg sunetist care a fost distribuit în rol de preot.
Bugetarii, solidari
„Facem haz de necaz, dar situaţia este dramatică. Cu salariile de acum nu ave