Inca nu s-a stins ecoul recentului accident catastrofal de la Kolontar (Ungaria) in presa romana.
In afara de rezultatele analizelor apelor Dunarii, din articolele publicate se desprind cel putin doua idei importante pentru Romania:
1. Cantitatea de otravuri scurse in rauri este extrem de mare, comparabila cu cantitatea de petrol scurs in Ocean, in catastrofa din Golful Mexic!
2. Ruperea digului construit in anii 60, sub presiunea enorma a reziduurilor rosii, face trimitere la scenariile anuntate de profesorii de la ASE, cu privire la ce s-ar putea intampla, peste 50 de ani, cu uriasul dig ce va proteja cianurile, daca s-ar aproba vreodata proiectul Rosia Montana. In ciuda asigurarilor date de oficialii RMGC, cum ca lucrarea lor va fi sigura, teama publica ramane. Dupa catastrofa de la Baia Mare, din anul 2000, accidentul din tara vecina ar putea fi al doilea mare avertisment adresat celor care viseaza sa scoata Romania din criza pe baza proiectului din Apuseni. Daca in Ungaria nu s-a mai putut face nimic, asteptandu-se mila Domnului, la Rosia Montana, guvernantii au la dispozitie posibilitatea de a respinge imediat proiectul RMGC.
Asociatia ARA restaureaza prima casa istorica
Vineri, 15 octombrie, Asociatia ARA a organizat la Rosia Montana o prezentare publica a lucrarilor de restaurare a casei parohiale unitariene, initiate de membrii asociatiei, in anul 2009. Prezentarea a oferit prilejul de a explica cum poate fi pastrata si transmisa generatiilor viitoare autenticitatea pretiosului fond construit al localitatii. Arhitectura locului face parte din patrimoniul de neinlocuit al peisajului cultural exprimat de Rosia Montana. Semnificatia acestui fond construit pentru mediul istoric al Romaniei este unica. Biserici, edificii publice, cladiri industriale, locuinte si anexe gospodaresti poarta semnele particulare ale arhitect