În câteva şcoli rurale din Bistriţa-Năsăud elevii stau cu paltoanele în clasă, deoarece încălzirea a fost, fie raţionalizată, fie nu există.
Odată cu venirea frigului, problema încălzirii în şcoli a revenit în actualitate, mulţi primari fiind puşi în dificultate atunci când vine vorba de asigurarea temperaturilor optime în sălile de clasă.În cazul multor şcoli rurale din Bistriţa-Năsăud situaţia este una complicată, iar primăriile fie nu au deloc bani să plătească încălzirea, fie au bani pentru o lună-două.
Milaş, studiu de caz
Una dintre cele mai dificile situaţii se înregistrează la Milaş, acolo unde primăria încălzeşte cele două şcoli din comună pe datorie. Anul acesta,în primăvară şcolile s-au trezit cu gazul tăiat pe motiv de neplată,. Acum primarul Iosif Gabor a făcut o înţelegere cu E-on gaz pentru a-i furniza gaz până va primi bani de la Consiliul Judeţean. „Sper că vom primi bani de la judeţ la rectificarea bugetară de luna aceasta, pentru că în caz contrar nu ştiu cum ne vom descurca. Avem datorii foarte mari şi ne trebuie în jur de 20.000 de lei pentru a putea trece cu şcolile peste această iarnă", declară edilul. Până vor veni eventualii banii, cele două şcoli din Milaş şi Orosfaia, sunt încălzite în regim de criză, gazul în sobe fiind pornit doar în intervalul orar 7-10 dimineaţa.Întrucât comuna este situată în zona de câmpie a judeţului, acolo unde locuitorii se încălzesc pe bază de gaz încă din anii '60, nu există posibilitatea încălzirii pe lemne. Iar dacă primăria ar dori montarea unor centrale termice pe lemne ar trebui să plătească sume foarte mari de care nu dispun.
În Miceşti banii ajung doar pentru noiembrie
O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi în Miceştii de Câmpie. Primarul de aici spune că are alocate fonduri pentru încălzire până în luna noiembrie. „Deocamdată este căldură în şcoli, copiilor nu le e fri