Felul în care ne maturizăm, ne menţinem şi îmbătrânim nu depinde doar de ce-i scris în stele. Cu cât luăm decizii mai inteligente când vine vorba despre stilul de viaţă pe care-l adoptăm, cu atât mai mari şanse avem să păcălim natura şi să nu-i permitem să accelereze periculos de mult spre vârsta a doua sau a treia, după caz. Cercetări recente arată că alegerile inteligente, nu genele, influenţează în măsură de 70% speranţa de viaţă.
Revista Prevention a alcătuit, cu ajutorul unor specialişti în medicină, nutriţie şi psihologie, un „calup" de recomandări. Şi garantează că, odată urmate aceste sfaturi, vom arăta cu 10 ani mai tineri şi mai în formă. Fără ajutorul bisturiului sau al unei maşini a timpului.
„Nu mai fugiţi de grăsimi!" este unul dintre cele mai la modă sfaturi ale specialiştilor în nutriţie. Grăsimile „bune" nu trebuie să lipsească din alimentaţie: ulei de măsline sau chiar de rapiţă în loc de ulei de porumb sau de floarea- soarelui şi o mână de miezuri de nucă pe zi. Profesorul american Greg Cole, de la Universitatea California, recomandă evitarea prăjiturelelor, a margarinei sau a cartofilor prăjiţi la pungă, toate acestea fiind pline de grăsimi nesănătoase.
Şi, pentru că cele mai bune sfaturi sunt cele pe care le urmezi chiar tu, profesorul Cole recomandă o reţetă testată pe propria piele: consumul săptămânal a două sandvişuri cu ton, plus două ouă, plus zilnic 2 g de ulei de peşte. Câtă lume a auzit despre efectul benefic al muzicii asupra sistemului imunitar? Ei, bine, iată: cercetări realizate în SUA arată că „expunerea" la muzică sporeşte nivelul anticorpilor cu 240%, potrivit profesorului emerit Robert Beck. Aşadar, ascultaţi şi, mai ales, cântaţi cât de des cu putinţă, spune specialistul american.
Pentru că doar alimentele, fie ele cât se poate de sănătoase şi de bogate în nutrienţi, nu s