După ce a funcţionat timp de un secol, perla cercetării ştiinţifice din domeniul creşterii ovinelor a ajuns în faliment pentru că statul nu a mai alocat niciun leu în ultimii 20 de ani.
Ce a mai rămas din Staţiunea de Cercetare şi Dezvolatere pentru Creşterea Ovinelor Popăuţi se poate spune într-un singur cuvânt: dezastru. La fermă lucrează 48 de salariaţi, dintre care opt sunt cercetători ştiinţifici, cu doctorate în zootehnie, chimie şi biologie şi cu gradul I ştiinţific. Oameni care ar putea oricând lucra în universităţi sau la institute din lume sunt umiliţi de statul român care i-a abandonat ca şi cum nu ar mai avea nevoie de ei.
Doctorul inginer Elena Fecioru are o experienţă de 27 de ani în cercetare. A primit ultimul salariu în martie. De atunci trăieşte din împrumuturi. „Am luat un avans de 400 de lei. Abia mai fac rost de bani pentru navetă. Cercetarea nu este bugetată de stat, dar nu putem renunţa la ce au muncit generaţii întregi de cercetători“, spune cu regret Elena Fecioru.
Teoretic, un salariu de cercetor este de 2.400 de lei, însă nimeni nu a mai luat aceşti bani de mult timp. În situaţia Elenei Fecioru sunt şi ceilalţi colegi. Ceva mai fericiţi sunt muncitorii care au primit ultimul salariu în iunie. Şi asta pentru că cercetătorii au renunţat la lefurile lor pentru ca oamenii să nu plece. Ferma mai are un efectiv 1.700 de ovine şi 200 de capre.
Paradoxal, ferma Popăuţi are de încasat în jur de 2 milioane de lei de la stat. „Din 1989 ne autofinanţăm din proiectele sectoriale ale Ministerului Agriculturii şi din competiţiile ştiinţifice, însă am încasat doar 20% din bani pe motiv că nu sunt fonduri. Pentru ultimul proiect trebuia să primim 2 milioane de lei de la Ministerul Cercetării“, a declarat Ilie Chiorescu, directorul staţiunii. Acesta a discutat cu Ministrul Agriculturii despre situaţia în care se afl