Băiatul citeşte pe nerăsuflate cărţi şi tratate de astronomie scrise în limba engleză
Liniştit. De o calmitate rară, spun colegii. Dar, are un motiv pentru care se enervează rapid. Sare ca ars atunci când aude pe cineva că stâlceşte limba română. Îl corectează imediat. Îi reproşează, chiar dacă există riscul să primească o replică violentă. „Niciodată nu mi-a plăcut să aud un om că face cacofonii, pleonasme, că nu ştie să vorbească corect”, ne spune Mihai Zamfira, elev în clasa a VII-a.
Este pasionat de limbile străine. Vorbeşte aproape perfect engleză şi franceză. „Când eram la grădiniţă, mama m-a înscris la un curs de engleză. Vroia să se asigure că mă voi descurca în viaţă. În clasa a V-a, am descoperit şi franceza. Mi-a plăcut. Era un pic diferită de engleză prin faptul că engleza la fiecare literă îşi schimbă pronunţia, iar franceza rămâne constantă”, mărturiseşte Mihai.
Olimpic la educaţie tehnologică
Atunci când nu citeşte cărţi în limba engleză, Mihai iese cu prietenii afară, la joacă, sau zăboveşte în faţa monitorului, absorbit fiind de jocurile de strategie. „Înainte să adorm, îmi place să răsfoiesc enciclopedii despre univers, corpul uman, plante etc. Citesc şi despre şah. Am fost timp de două săptămâni la un curs. Am renunţat fiindcă am constatat că pot învăţa mai multe singur”, spune Mihai.
Astronomia însă este marea pasiune a elevului. Este îndrăgostit de stele, de planete. Visul său este acela de a călători în spaţiu, deşi îi este frică de înălţimi. Nu a zburat până acum nici măcar cu avionul. Este convins că acolo, în imensitatea universului, există civilizaţii mult mai inteligente. „Acum câteva zile am văzut un documentar despre existenţa unei planete care conţine substanţe ce nu pot fi obţinute decât pe căi tehnologice. Mi-a dat de gândit. Trebuie să fie o formă de viaţă inteligentă acolo”. Mihai