Cei mai buni 45 de jucători de scrabble din România se întrec azi la Campionatului Naţional de Scrabble. Lucian Grosu, de 67 de ani, este cel mai în vârstă dintre jucători. A început să joace scrabble din 1982. Securişti sub acoperire îi erau parteneri la partidele „jocului suspect“.
Clujul a adunat azi cei mai buni „magicieni“ ai cuvintelor. Cei mai bine cotaţi 45 de jucători de scrabble din România participă în acest weekend, la Cluj, la primele două turnee din cadrul Campionatului Naţional de Scrabble Liber. Lucian Grosu un jucător din Constanţa, care are 67 de ani, este cel mai în vârstă dintre participanţi şi printre primii jucători de scrabble din România.
Acesta a intrat în contact cu scrabble-ul în 1982, atunci când jocul nici nu se găsea pe piaţă. Jucătorii îşi confecţionau jocul, conform indicaţiilor pe care le găseau în revistele de „ştiinţe şi tehnologie“.
„În acea revistă se prezenta frecvenţa cuvintelor în limba română, cuvintele de bază pe care le poţi utiliza. Apoi a apărut o rubrică şi în revista Rebus dedicată scrabble-ului, iar ulterior emisiuni la radio. Mi s-a părut foarte interesant“, îşi aminteşte Lucian Grosu, fost inginer constructor.
Comunişti pe urmele jucătorilor
Jocul a prins foarte repede printre intelectualii vremii, în 1985, la campionatele de profil participând aproximativ 150 de jucători din toată ţara, faţă de 45, numărul celor care s-au adunat la Cluj.
„Erau modalităţi puţine de a petrece timpul liber. Televiziunea nu îţi oferea mare lucru. Cărţile şi activităţi precum scrabble-ul erau cele tentante“, a explicat pensionarul. În acest context jocul a devenit „suspect“ pentru regimul comunist. Astfel că, printre primii jucători de scrabble din România au fost şi câţiva securişti „descuiaţi la cap“, după spusele lui Lucian Grosu.
„Au infiltrat printre noi securişti cu mintea mai deschi