Deputații nu sunt cretini. Creierașele lor sunt capabile de matematici superioare. Iată dovada!
Pentru ca să fie clar de la început: Reducerea TVA pentru alimente și ridicarea plafonului de impozitare pentru pensii (1) nu se vor aplica, (2) dacă se vor aplica, vom plăti mai mult pe altă parte și (3) dacă prețul pare acceptabil, oricum nu vom primi nimic în schimb, pentru că prețurile nu vor scădea.
E deja-vu! Acum doi ani, salariile profesorilor creșteau prin vot cu 50%. În realitate, au scăzut cu 25%. Pagube colaterale: rating junk, atac contra leului, credibilitate la pământ. Este firesc ca statul să-și facă politica bugetară așa cum crede de cuviință, însă este o minciună dacă taie doar de pe coloana de venituri fără să umble și la cea de cheltuieli.
Decizia Parlamentului este aiuritoare. De ce să votezi tu, deputat al Puterii, pentru o lege pe care nu o susții și pe care știi că n-o vei aplica!? Ignori posibilele pagube colaterale din prostie? Nici vorbă! Dimpotrivă, instinctul politic e în stare să proceseze ecuații matematice complexe din teoria jocurilor și a deciziilor.
Niciodată nu poți mulțumi pe toată lumea. Asta-i politică. Uneori, însă, ai de comparat un avantaj mic pentru tine contra unui neajuns enorm pentru alții. Deja, asta-i etică. Uneori, etica îți spune că trebuie să te sacrifici – ăsta-i caracter. Alteori, etica (sau mai exact lipsa ei) îți spune că trebuie “să te fructifici”. Asta se cheamă ticăloșie. Avem unanimitate? Avem!
Nu e un secret – democrația în forma de-acum are ceva imperfecțiuni: printre ele, aceea e că demagogia devine cea mai eficientă formă de comunicare. Regula e simplă: majoritatea decide, dar o minoritate plătește. Dragă alesule, nu-i așa că știi deja ce trebuie să faci?
De la o idee banală, instinctuală – să iei de la bogați și să dai la săraci – totul devine o ecuație complexă: în teo