De Ziua Armatei Române, militarii din garnizoana Buzău vor organiza mâine, de la ora 10.00, un ceremonial militar şi religios, cu depuneri de coroane de flori, la Monumentul “Regimentului 48 Infanterie”, din Parcul Eroilor – Bulevardul Unirii.
La ceremonie vor participa reprezentanţi ai administraţiei publice locale, politicieni şi veterani de război. Cermonialul militar se va încheia cu defilarea garzii de onoare si a muzicii militare.
VIDEO Vezi secvenţe unice cu Palatul Comunal, filmate de nemţi în 1944
În urmă cu 66 de ani, la 25 octombrie 1944, ostaşii români au eliberat oraşele Carei şi Satu-Mare. Erau înlăturate, de facto, consecinţele odiosului Dictat de la Viena, prin care partea de nord-vest a Ardealului, leagăn al românismului, fusese smulsă din trupul ţării.
Până la acest moment istoric, drumul eliberării teritoriilor transilvane fusese marcat de luptele crâncene de la Iernut, Oarba de Mureş, Dealul Sângeorgiu, Cluj sau Oradea, unde inamicul opunea o foarte puternică rezistenţă.
Au plătit atunci tributul de sânge al eliberării aproximativ 58.000 de ostaşi români, morţi, răniţi sau dispăruţi. Încleştările au continuat şi dincolo de fruntariile ţării, pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei. În acele vremuri de cumpănă ale secolului trecut, Armata României şi-a adus o contribuţie foarte importantă la încheierea celei mai cumplite conflagraţii din istorie, ţara noastră situându-se, ca efective, tehnică şi eforturi economice angrenate, pe locul al patrulea în coaliţia Naţiunilor Unite care luptau pentru zdrobirea nazismului şi fascismului în Europa.