Pe lângă apă, malţ şi hamei, asiaticii, dar şi mexicanii, s-au gândit că orezul ar face berea mai bună.
După cum o caracterizează specialiştii, berea cu orez "e mai lejeră, mai soft, şi are un grad alcoolizare mai scăzut, între 4,5 – 4,7 grade, în comparaţie cu berea obişnuită".
În România se găsesc: Tsingtao – China, Asahi – Japonia şi Dos Equis – Mexic. Turnate în pahar, observi imediat spuma foarte densă şi perlată. La gust e un pic diferită de cea din Europa, de exemplu. Gustul uşor amar dispare repede, în 2-3 secunde. E mai uşoară, o bei repede. Taie instant iuţeala reţetelor cu multe ingrediente picante.
Tsinngtao. Se fabrică în China din 1903, în provincia Shangdong, undeva pe coasta Mării Galbene. Iniţial, orezul s-a folosit în reţetele din China deoarece era un produs ieftin şi accesibil, iar această bere era destinată chinezilor de rând. Cu timpul, reţeta s-a mai rafinat şi a devenit o bere apreciată de toată lumea.
În China, Tsingtao rămâne cel mai mare producător. In prezent, se îmbuteliază aproximativ 45 de milioane de hectolitri anual. Berea numărul 1 în China se combină foarte bine cu m'ncărurile foarte condimentate. Datorită faptului că e mai slab alcoolizată, ajută şi digestia.
Asahi. Berea a început să devină populară în Japonia, odată cu intrarea olandezilor pe piaţă. Negustorii din Ţara Lalelelor au deschis pub-uri în porturile japoneze pentru compatrioţii lor ,care navigau pe nave comerciale dinspre Olanda. Asiaticii au început să aprecieze berea europeană, iar după ce în reţetă a intrat şi orezul s-au îndrăgostit de-a binelea.
Dos Equis sau XX. Wilhelm Hasse, un mexican de origine germană, a combinat reţeta europeană de bere cu tradiţia şi spiritul Americii de Sud, iar în 1897 s-a născut Dos Equis. Evident, din aceasta nu lipseşte, ca ingredient, orezul, destul de întâlnit în bu