De-a lungul vieţii, o persoană răceşte de aproximativ 200 de ori, această boală durând în medie 9 zile
Răceala reprezintă cea mai comună infecţie din lume. Potrivit studiilor de specialitate, de-a lungul vieţii, o persoană răceşte de aproximativ 200 de ori, boala durând în medie 9 zile, informează cotidianul britanic "Daily Mail". Medicii spun că în jurul acestei viroze respiratorii circulă tot felul de concepţii greşite legate de modul de tratare sau de factorii care o determină.
1. Frigul şi umezeală sunt principalii vinovaţi ai apariţiei acestei afecţiuni de sezon. Total eronat, sunt de părere medicii care susţin că răceala, ca şi gripa, este rezultatul unei infecţii virale şi singurul mod în care te poţi alege cu ea este dacă o iei de la altcineva. Aşadar, cele două căciuli, puloverul şi un palton gros cu care pleci de acasă nu te ajută cu nimic. Nu te ajută nici faptul că eviţi să ieşi afară. Ba, din contră, virusurile se răspândesc cel mai repede înăuntru, atât în casă, cât şi în birouri sau localuri.
2. Săpunurile şi soluţiile antibacteriene ţin răceala la distanţă. Un grup de cercetători de la Universitatea din Arizona au constatat că aceste produse nu au efect asupra virusurilor răcelii. "Astfel de produse sunt benefice pentru înlăturarea germenilor şi a microbilor, în niciun caz a virusurilor", subliniază Charles Gerba, coordonatorul studiului.
3. Antibioticele te scapă de răceală dacă le iei la primele semne. Medicii atrag atenţia că acest tip de pastile nu pot anihila virusurile. Antibioticul în cazul unei răceli se recomandă numai când pacientul a făcut febră. Tratamentul obişnuit constă în administrarea de antivirale.
4. Persoanele în vârstă sunt mai expuse la răceală. Deşi pot avea un sistem imunitar mai slăbit decât tinerii, vârstnicii prezintă un risc de două ori mai mic de a răci. Potrivit experţilor, pe măsură ce î