Ceaiurile calde, gargarele, mierea şi vitamina C ajută organismul să combată infecţiile ORL, fără efecte secundare. Simptomele ar trebui să dispară în cel mult trei zile, în caz contrar, se impune vizita la medicul specialist.
Aproape nelipsite în perioada virozelor respiratorii, durerile de gât sunt provocate de virusuri şi de bacterii, mai rar de ciuperci. Pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte cu infecţia, specialiştii recomandă metode eficiente, la îndemână şi necostisitoare, ce se pot combina pentru a grăbi vindecarea.
Citiţi şi:
Când microbii îşi rafinează atacul
Toamna se accentuează crizele de astm
1 Cât mai mult ceai
Consumate des, lichidele calde calmează iritaţiile de la nivelul gâtului. „Ceaiurile au efect de spălare şi de calmare. Pentru că microbii se înmulţesc într-un ritm alert, ele trebuie băute la intervale scurte de timp, pentru a elimina secreţiile acumulate. Tipul de ceai contează mai puţin", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
2 Gargară cu apă sărată
Repetată la fiecare trei-patru ore sau cel puţin dimineaţa şi seara, gargara ajută la eliminarea secreţiilor şi la hidratarea mucoasei gâtului, calmând senzaţia de arsură. Se recomandă gargara cu o soluţie salină, obţinută dintr-o cană de apă caldă şi o jumătate de linguriţă de sare. La această soluţie se poate adăuga şi o jumătate de linguriţă de turmeric, condiment cu proprietăţi antiinflamatorii folosit în bucătăria orientală, ce intră în compoziţia curry-ului.
„Şi copiii cu vârste de peste 4 ani pot face gargară, cu soluţie de bicarbonat de 4-5%. Aceasta se prepară din 100 ml de apă şi o linguriţă de bicarbonat", completează medicul primar pediatru Rodica Nanu, de la clinica Medicover
3 Miere şi lămâie
Folosită de sute de ani, mierea a fost confirmată ca antibiotic natural anul aces