Nu de putine ori am auzit ca Romania ar putea hrani o populatie de patru ori mai mare daca si-ar exploata mai bine potentialul agricol. Asa sa fie oare?
In momentul de fata, in Romania este cultivata cu cereale o suprafata de aproximativ 5,3 milioane de hectare, ceea ce ne plaseaza pe locul 5 in Uniunea Europeana, dupa Franta (circa 9,4 milioane de hectare), Polonia (circa 8,6 milioane hectare), Germania (6,9 milioane hectare) si Spania (circa 6,1 milioane hectare), potrivit datelor Eurostat.
Daca ne raportam la productia totala de cereale obtinuta in 2009, Romania se pozitioneaza pe sapte in UE, in spatele unor state precum Marea Britanie sau Italia, care au o suprafata culvitata cu cereale mult mai mica.
In timp ce Romania a realizat anul trecut o productie de 14,8 milioane tone, echivalentul a 2,8 tone la hectar, in Ungaria productia a fost de 13,6 milioane tone, echivalentul unei productii medii de 4,7 tone/ha.
Totodata, Danemarca, tara cu un climat mai putin propice, a reusit sa scoata o productie de cereale medie de 6,77 tone/ha, in timp ce in Marea Britanie productia medie la hectar s-a apropiat de 8,3 tone.
In regiune, Bulgaria a raportat o productie medie de cereale la hectar de peste 3 tone, in timp ce in Cehia si Polonia productia medie a fost de 5 tone/ha, respectiv 3.5 tone/ha.
Defalcat pe tipuri de cereale, Romania se pozitioneaza pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste randamentul la hectar pentru productiile de grau, inaintea Portugaliei, si pe ultimul loc in UE intr-un top intocmit in functie de productia la hectar de porumb.
Pe de alta parte, conducem detasat in comunitatea europeana in ceea ce priveste numarul de exploatatii agricole, in Romania existand peste 3,9 milioane de exploatatii agricole, de patru ori mai multe decat exista in Ungaria si Bulgaria la un