Al cincilea ministru al Agriculturii din 2007 şi până în prezent, Valeriu Tabără, are şi el, ca şi predecesorii săi, un plan de refacere a sistemelor de irigaţii, vechi de zeci de ani. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, va propune Comisiei Europene includerea în plăţile de agro-mediu a unor măsuri de combatere a deşertificării.
În ultimii ani, fiecare ministru care s-a perindat la conducerea Ministerului Agriculturii a venit cu propria sa strategie de refacere sau chiar înlocuire a vechiului sistem de irigaţii moştenit de dinainte de '90. Valeriu Tabără, ministrul actual al Agriculturii, spune că terenurile agricole ar putea fi irigate prin canalul Siret-Bărăgan, iar economiile cu electricitatea folosită pentru irigare ar fi de 60%.
„Nu s-ar mai consuma curent atât de mult pentru a aduce apa de la vale la deal", spune Tabără. Canalul este început din 1988, însă lucrările au stagnat din lipsă de finanţare.
Ministrul mai spune că instituţia pe care o conduce are în curs de finalizare un program cu Banca Mondială pentru reabilitarea sistemului de irigaţii în valoare de 80 de milioane de euro (cofinanţare de la Banca Mondială).
Prin acest program au fost reabilitate trei sisteme de irigaţii, Sadova-Corabia, Tecuci şi Terasa Viziru. Acelaşi sistem gravitaţional a fost anunţat şi de fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, la începutul verii. Termenul avansat de ministru? Toamna aceasta, însă,cum Dumitru a fost demis, planul a rămas în aer.
Măsuri de agro-mediu
Un alt aspect pe care Tabără spune că îl va avea în vedere în elaborarea strategiei este susţinerea sectorului de irigaţii prin introducerea unor măsuri pentru combatarea deşertificării şi refacerea vegetaţiei în măsura de agro-mediu.
„După elaborare, pachetul urmează a fi prezentat Comisiei Europene", adaugă Tabără. Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizat