TVR a reluat tradiţia înregistrărilor de piese de teatru, ce va continua şi anul viitor. Prin proiectul „Teatru pentru Toţi“, postul public a înregistrat anul acesta nouă piese noi, ce vor fi difuzate, intercalat cu piese mai vechi, la TVR Cultural.
Teatrul TV a debutat în România în 1957. Iniţial, presupunea preluarea pieselor de pe scenele teatrelor din ţară. Ulterior, în studiourile televiziunii publice au fost înregistrate piese precum „Scapino", „Domnişoara Cristina", „Unchiul Vanea" sau „Escu".
Anul acesta, după 15 ani de pauză, TVR a început din nou să înregistreze spectacole de teatru în propriile studiouri.
Producţie costisitoare
Proiectul „Teatru pentru Toţi" a fost aprobat în 2009 şi a intrat în producţie în această vară. Totuşi, de ce nu s-a mai făcut teatru la televiziune încă de la mijlocul anilor '90? Ruxandra Ţuchel, una dintre cele două producătoare implicate în proiect, explică: „Pentru că acest gen de producţie este foarte costisitor şi pentru că a trecut şi televiziunea, la fel ca întreaga Românie, printr-o perioadă de reaşezare a priorităţilor".
Ţuchel subliniază însă că teatrul face audienţă: „Cred că teama că am îndepărta publicul de televizor dacă difuzăm teatru este falsă. Publicul are nevoie de alternativă. Şi teatrul de televiziune este una dintre ele", spune Ruxandra Ţuchel.
Deşi nu poate vorbi despre bugetul alocat pentru 2010 producţiei de teatru TV, producătoarea precizează că acesta a fost suficient cât să se poată realiza nouă producţii „cu distribuţii de prestigiu şi regii memorabile".
Premiere la două săptămâni
Cele nouă piese propuse pentru acest an au fost deja filmate şi montate: „Unde-i revolverul?", „Năpasta", „Mătuşica", „Cinci femei de tranziţie", „Doctorul Cizmar", „O întâmplare fără haz", „Întoarcerea la matcă", „Poezia visului" şi „Regin