Senatul Romaniei a anuntat de curand ca Victor Alistar, Mihai Rapcea, Corina Dumitrescu si Maria Cristina Ana sunt candidatii la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile. Numele lui Victor Alistar apare intr-un dosar care s-a finalizat cu decizia de Neincepere a Urmaririi Penale, decizie infirmata mai apoi de procurori. Alistar a explicat pentru HotNews.ro ca infirmarea NUP-ului nu il vizeaza si ca nu se pune problema sa fie cercetat penal. Un alt candidat, Mihai Rapcea este avocatul patronului postului OTV, un yoghin foarte apropiat de MISA si un simpatizant Noua Dreapta, in timp ce candidata Corina Dumitrescu, sotia unui deputat PSD, a fost secretar in Ministerul Justitiei si, in 2008, s-a numarat printre propunerile PSD la sefia ministerului.
Directorul executiv al Transparency International Romania (TI Romania), Victor Alistar, a fost propus pentru CSM de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Transparency International, Asociatia pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Facultatea de Drept a Universitatii Danubius Galati.
HotNews.ro a relatat saptamana trecuta cum, cu o zi inainte de expirarea termenului stabilit de Senat pentru depunerea candidaturilor, Victor Alistar era singurul candidat inscris, dupa ce conducerea Senatului a devansat cu o luna termenul pentru depunerea candidaturilor. Practic, Biroul Permanent al Senatului a decis ca reprezentantii societatii civile isi pot depune candidaturile pentru CSM in perioada 15 septembrie - 15 octombrie, cu o luna inaintea termenului prevazut in lege.
Victor Alistar si problemele cu ANI
Pe 20 iulie 2009, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Victor Alistar s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent calitatile de functionar public - purtator d