PSD și PNL vor încerca din nou, miercuri, 27 octombrie, să dea jos Guvernul Boc. Experiența din vară arată că lobby-ul individual pe lângă parlamentarii coaliției de guvernământ a fost perdant. De aceea, în această toamnă, Antonescu și Ponta au schimbat tactica, încercând să coopteze un grup întreg, mai exact UDMR, pentru a avea mai mult succes.
Asta, cel puțin la nivel declarativ. ”Rămân consecvent că o şansă majoră pentru această moţiune ar putea veni din discuţiile cât mai temeinice şi mai serioase cu UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale”, a declarat miercuri, cu doar o săptămână înainte de votul moțiunii de cenzură, președintele PNL, Crin Antonescu. El a lăsat de înțeles că o eventuală susținere a moțiunii de cenzură ar fi răsplătită cu menținerea în Guvern a UDMR și într-o variantă PSD-PNL. Dar…
… dar, membrii birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit calendarul: miercuri, 27 octombrie, se va dezbate și se va vota moțiunea de cenzură, iar joi, 28 octombrie, dacă moțiunea nu va trece, Guvernul Boc își va asuma răspunderea pe Legea Educației. Cei care au propus și au votat acest calendar au fost tocmai reprezentanții PSD și PNL. Iar unii au considerat o greșeală faptul că și cei din PDL și-au dat acceptul. Greșeală, doar în aparență. Pentru că, teoretic, dacă miercuri moțiunea de cenzură cade, asumarea ulterioară a răspunderii politice pe Legea Educației poate constitui motiv/pretext pentru o altă moțiune de cenzură. Dar șansele acesteia de a trece la scurt timp după respingerea uneia sunt, practic, nule.
În schimb, se știe că UMDR este direct interesată ca Legea Educației să fie adoptată în forma care a trecut în viteză prin Camera Deputaților, fără a mai intra în dezbateri și în Senat. Adică prin asumarea răspunderii politice de către Guvern. Dacă Legea Educației ar fi fost deja adoptată, ar mai fi rămas loc