Proiectul prin care se urmareste implementarea cartilor de identitate electronice este de neinteles, cu totul lipsit de fundamente, in conditiile in care nu exista nicio analiza serioasa asupra impactului pe care acesta il va produce in societate si asupra vietii private, asupra libertatilor civice si libertatii de constiinta.
Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii Forul Ortodox Roman (FOR) in urma dezbaterii publice pe tema actelor de identitate electronice.
"S-a reliefat, in urma discutiilor, ca nu exista un studiu/estimare cu privire la costurile ridicate de implementarea intregului sistem informatic necesar functionarii cartilor de identitate electronice. De asemenea, nu exista un studiu cu privire la riscurile de securitate puse de acest sistem si de dispozitivele electronice ce vor fi folosite.
Intr-un mod surprinzator, reprezentantii M.A.I. au raspuns ca nu exista nici macar un studiu de impact al politicilor publice referitoare la acest proiect, pe motivul ca "nu s-a considerat necesar"! Raspunsul reprezentantilor MAI referitor la intrebarea daca au realizat un studiu sociologic de impact, pe langa faptul ca a fost negativ, a denotat si o completa ignorare si minimalizare a problemei.
Acest lucru in ciuda faptului ca exista deja o intreaga literatura de specialitate care arata efectele nocive pe care societatea informationala si, in conexiune, guvernarea electronica (ce include si folosirea actelor de identitate electronice dar nu se reduce la acestea) le au atat asupra garantarii dreptului la viata privata cat si asupra modului in care cetateanul se raporteaza atat fata de puterea de stat cat si fata de societate. Prin impact social nu se intelege o simpla sondare a opiniei publice, ci se are in vedere o schimbare a paradigmei culturale cu privire la notiunile de viata privata, libertate si autoritate