Majoritatea românilor sunt nesiguri cu privire la viitorul financiar de după anii de muncă. Pentru a nu se baza doar pe pensia de la stat, ei au la îndemână pensiile private. Specialiştii ne sfătuiesc să începem să economisim din timp pentru ca efortul financiar să fie mai redus.
„Pensia pare foarte departe şi, pentru moment, singura grijă este să-mi asigur traiul de zi cu zi.La preţurile care sunt acum, n-am nicio şansă să fac economii pentru pensie, în afara contribuţiilor pe care le am oricum la sistemul de stat", mărturiseşte Anda D., o tânără de 26 de ani, proaspăt angajată în domeniul resurselor umane.
Mai citeşte şi:
Cum să-ţi faci azi pensia de mâine
Ea ştie că toate recomandările specialiştilor merg spre economii timpurii, dar preferă să se bucure de viaţă şi să-şi achite ratele la cea de-a doua facultate pe care o urmează. Nici Mădălina P., în vârstă de 37 de ani, consultant în domeniul relaţiilor publice, nu pune bani deoparte pentru pensie.
Femeia este divorţată şi trăieşte cu fiica sa, către care „merg toate economiile". „Pun la ciorap 200 de lei pe lună, uneori mai mult, pentru ca ea să aibă după ce va împlini 18 ani. Sunt mai preocupată de viitorul ei decât de al meu", recunoaşte femeia.
„Pensia nu-mi ajunge decât pentru câteva medicamente ca să-mi tratez boala cronică pe care o am de ani buni. Restul îi dau pe întreţinere şi îmi mai rămâne foarte puţin pentru mâncare", spune George R., un pensionar din Bucureşti.
Bărbatul, în vârstă de 76 de ani, a cotizat la sistemul de pensii de stat timp de 35 de ani. Mai mult de jumătate dintre români cred că nu vor mai apuca pensia, dacă vârsta de pensionare va fi mărită la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, aşa cum prevede noua Lege a pensiilor, trimisă înapoi în Parlament.
Conform unui sondaj realizat la nivel naţional de M