Ar putea fi fezabila "cresterea" unei eoliene in curtea din spatele casei? De ce nu? In anul 2009, un raport Erste punea Romania pe primul loc in regiune in ceea ce priveste potentialul de producere a energiei eoliene.
Acelasi raport situa Dobrogea pe locul doi in ceea ce priveste dezvoltarea parcurilor eoliene din Europe. 14.000 de megawati este capacitatea estimata de producere a energiei electrice eoliene.
Producatorii de energie regenerabila nu pot decat sa se bucure avand in vedere facilitatile si ajutoarele pe care statul roman le ofera (Legea 220/2008 Stabilirea Sistemului de Promovare a Producerii Energiei Regenerabile).
Pe langa sistemul de promovare, prin care se impune furnizorilor de energie regenerabila achizitionarea unei anumite cantitati anuale de energie, mai exista si o serie de alte avantaje oferite:
- Posibilitatea de amortizare accelerata a investitiei (mentionam aici faptul ca amortizarea accelerata poate fi utilizata doar cu acceptul Finantelor Publice, comparativ cu amortizarea liniara care se utilizeaza in mod regulat la mijloacele fixe)
- Scutirea de la plata accizelor la energie electrica produsa din surse de energie regenerabila
- Sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in vederea oferirii de facilitati investitionale, simplificarea procedurilor de autorizare, minimizarea birocratiei.
Revenind la intrebarea initiala, daca putem sa avem o turbina eoliana in spatele casei, raspunsul ar fi da. Atat timp cat centrala eoliana are o capacitate de producere de sub 1 MW, atunci energia produsa poate fi vanduta furnizorilor de energie la pretul stabilit de catre ANRE la nivel national.
Mai mult decat atat, Legea 220 ofera posibilitatea consumatorilor care detin capacitati de producte sa vanda energia electrica produsa care depaseste nivelul consumulu