În spitalele din România este balamuc: bolnavi scandalagii, medici indiferenţi, asistenţi-fantomă şi secretari nervoşi. Mai mulţi olteni intervievaţi cred că ţara s-a întors cu susu-n jos.
Sistemul de sănătate din România este putred. O spun autorităţile, o resimt medicii şi pacienţii, care sunt nevoiţi să-şi achiziţioneze tot, dacă ajung să fie internaţi: începând de la algocalmin până la perfuzii. Unele cadre s-au resemnat că trebuie să opereze cu bisturiu procurat de pacient, iar bolnavii nu mai comentează şi îşi rup de la gură, ca să-şi asigure tratamentul de pe-o zi pe alta.
Gongi la bolnavi, parfum la manageri
Angajaţii nu mai văd vreo soluţie pentru redresarea sistemului şi cred că în România va fi din ce în ce mai rău. "Nu ştiu cum o să fim peste câţiva ani, o să ajungem să facem medicină ca-n Evul Mediu", este de părere dr. Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Dolj. În timp ce managerii unităţilor medicale dau din coate şi se plâng întruna că nu au bani să doteze spitalele cu aparatură sau să schimbe câte-o piesă, acolo unde este necesar, rezidenţii se vaită cu nu-şi mai permit să supravieţuiască în ţară, cu un salariu de 800 de lei. "Facem foarte multe gărzi şi suntem plătiţi destul de puţin. Trăim la limita decenţei", recunoştea dr. Alina Stoenac, din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Nr 1 din Craiova. Clădirile instituţiilor sunt dărăpănate, renovări nu au mai fost făcute de ani buni, condiţiile de spitalizare sunt sub orice critică: toalete insalubre, chiuvete sparte, saloane cu goange, mâncare doar pe bază de orez şi cartofi, pereţi mucegăiţi şi lenjerii pătate. Asta în timp ce cabinetele directorilor sunt luminoase, cu draperii brodate, fără urmă de insecte şi cu mobilier de lux. Acesta este peisajul din sănătate şi nimeni nu pare să găsească o scăpare.
Bol