Cel mai mare portofoliu pe BVB îl are Cătălin Chelu, care deţine 14 companii
Într-un moment în care piaţa bursieră este dominată de străini, care reacţionează mai mult pe baza indicatorilor externi decât ai celor care reflectă evoluţia economiei locale, motorul de creştere al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar putea fi investitorii locali, chiar dacă deţinerile lor nu sunt foarte mari, conform Ziarului Financiar.
Oamenii de afaceri locali deţin un număr impresionant de companii listate, iar conducerea Bursei ar trebui să le acorde o atenţie deosebită, pentru a-i păstra pe Bursă şi pentru a-i determina să listeze şi alte companii. Cei mai importanţi nouă investitori privaţi români de pe BVB deţin în total un portofoliu de acţiuni care valorează 565 de milioane de euro. Desfiinţarea pieţei RASDAQ, care este din ce în ce mai aproape, pune Bursa într-o cursă contra cronometru pentru convingerea cât mai multor companii să se transfere pe piaţa reglementată, sau pe sistemul alternativ (CAN-ATS) înainte ca acestea să dispară complet din piaţă.
Fraţii Cristescu, cei mai importanţi deţinători de acţiuni
Cătălin Chelu este de departe proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate, cu 14 companii la care este acţionar direct sau prin intermediul unor firme interpuse, însă valoarea medie a companiilor sale nu depăşeşte 10 mil. lei, fiind vorba despre producători mici din industria de componente auto, componente electrice sau din sectorul alimentar. Chelu a preluat majoritatea firmelor la care este acţionar de la SIF-uri, iar multe dintre aceste firme au fost folosite ulterior ca vehicule de investiţii pentru alte achiziţii. Chelu este urmat în top de fraţii Marius şi Emil Cristescu, care deţin 8 companii pe Bursă, care au o capitalizare totală de aproape 650 mil. lei (150 mil. euro).
Deşi au o lichiditate redusă, care poate distorsio