Dupa cum va prezentam in prima parte a acestui articol, unul dintre cele mai temute carteluri mexicane, Zetas, a fost fondat de membri ai fortelor speciale mexicane, care, dupa ce au urmat un stagiu de pregatire in contraterorism in SUA, au parasit imediat armata mexicana si au format una dintre cele mai fioroase organizatii de traficanti de droguri si carne vie.
Dar ce i-a facut pe acesti oameni sa schimbe dintr-o data partea pentru care lupta?
Dezertarile frecvente
Numarul celor care au parasit, initial, armata mexicana era undeva intre 30 si 200 de persoane, dar "numarul exact este neclar," considera Craig Deare, fostul comandant al fortelor speciale, care acum este profesor la Universitatea Nationala pentru Aparare din SUA, citat de Al Jazeera.
Totusi, alegerea acestora de a parasi randurile armatei nu trebuie sa-i surprinda pe americani.
Statul mexican "nu plateste soldatii suficient de bine", a spus Deare. "Nu spun ca ei (guvernul - n.red.) ar trebui sa plateasca la fel de mult precum cartelurile, dar acestia (fortele de securitate - n.red.) trebuie sa fie platiti decent, daca se vrea sa nu cada prada coruptiei."
Rata parasirii GAFE (Grupul Fortelor Speciale Aeriene) este de 25%, mult prea mare si dupa standardele slabe ale Mexicului. Intre 2003 si 2005, peste 1.300 de soldati de elita au parasit armata, potrivit cotidianului mexican "La Journada".
Insa sa dam simplu vina pe "Unchiul Sam" pentru aparitia gruparii Zetas si intensificarea violentelor este prea simplista, crede Kristen Bricker, un cercetator asociat cu Congresul Nord-American pentru America Latina (NACLA).
Chiar si fara antrenament special, este putin probabil ca fortele de securitate mexicane ar fi putut face fata traficului de droguri.
In mai 2006, "La Barbie", liderul cartelului rival Sina