Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein (64 de ani), susţine, la un an şi ceva de la preluarea mandatului, că, în ultimele opt-zece luni, investiţiile americane în România s-au ridicat la 1,2 mld. dolari (Ford - Craiova, Lufkin - tehnologie petrolieră la Ploieşti) şi că el încurajează companiile americane să investească în România, dar trebuie ca şi autorităţile române să facă reforma astfel încât să pună economia pe picioare.
Ambasadorul a arătat că, la nivel diplomatic, se poartă discuţii pentru o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, în condiţiile în care sunt şanse mici ca, în acest mandat, preşedintele SUA, Barack Obama, să viziteze România. În această vară s-au împlinit 12 ani de când România şi SUA au semnat un parteneriat strategic, parteneriat care a făcut posibilă staţionarea de trupe americane la Constanţa, dar şi includerea Bucureştiului în scutul antirachetă.
În august, 2009, când depunea jurământul în faţa vicepreşedintelui american, Joe Biden, pentru a fi trimis ca ambasador în România, Gitenstein susţinea că unele dintre sarcinile care i-au fost transmise cu acest prilej au fost acelea de a ajuta România să iasă din criză şi a impulsiona relaţiile economice dintre cele două ţări, în condiţiile în care schimbările comerciale dintre cele două ţări se învârt în jurul unui miliard de dolari.
În emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, ambasadorul a arătat ieri că România are la dispoziţie miliarde de euro de la UE pe care trebuie să le acceseze, însă, în privinţa împrumutului internaţional, în special cu FMI, o parte dintre bani sunt americani: "Banii pe care i-aţi împrumutat sunt parţial bani americani şi organizaţiile internaţionale îi vor înapoi. Pentru a-i putea returna, economia dumneavoastră trebuie să se mişte din nou. Teoria spune că măsurile acestea de austeritate vă vor pregăti pentru