Criza a determinat românii să se gândească tot mai mult la viitorul lor şi să înceapă să economisească
pentru ''zile negre'', susţine într-un interviu acordat Curierului Naţional, Andrei Stamatian, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL)
- Mai sunt interesaţi clienţii de produsele de economisire-creditare în această perioadă, mai ales că au scăzut salariile? De ce?
- În momentul de faţă, în plină criză economică, în România se conştientizează din ce în ce mai mult importanţa economisirii; din ce în ce mai mulţi oameni se gândesc la "ziua de mâine" şi încep să pună deoparte pentru ''zile negre" sau pentru un proiect viitor, cu atât mai mult cu cât inclusiv preţurile pe piaţă imobiliară sunt în cădere/stagnare. În plus, la nivel macroeconomic economisirea poate fi privită că o măsură anticriză financiară. Din acest motiv se apelează la metode de stimulare a economisirii, cum ar fi acordarea unei prime de stat celor care economisesc.
Produsul de economisire-creditare oferă multiple avantaje ce nu pot fi regăsite la alte produse financiare existenţe pe piaţă bancară românească. Un prim avantaj şi poate cel mai important ar fi siguranţa pe care o conferă produsul, pentru că dobânzile sunt fixe atât la creditare cât şi la economisire, iar clientul este protejat de fluctuaţiile pieţei financiare.
- De ce ar trebui ca o persoană să apeleze la un astfel de produs şi nu la un credit? Care sunt avantajele, dar şi dezavantajele?
- Avantajul principal al produsului de economisire-creditare este siguranţa pe care o conferă, prin dobânzile fixe practicate. Putem spune că un alt element atractiv al produsului RBL este prima de stat. Totuşi, aceasta este doar o componenţă a produsului de economisire-creditare, care trebuie privit ca un întreg. Astfel că, produsul RBL oferă şi alte avantaje în afară de prima de la stat. Produsul