Consiliul Europei a dat publicitatii, luni, un raport privind situatia justitiei in statele membre. Potrivit documentului, dezvoltarea sistemului judiciar ramane o prioritate a puterii publice din Europa, constatandu-se ca multe tari europene au marit bugetul alocat acestui sector. Totusi, in raport se mentioneaza ca fondurile pentru justitie au scazut in patru state, printre care si Italia.
State precum Muntenegru, Slovacia si Ungaria au dublat bugetul. De asemenea, fondurile pentru dezvoltarea sistemului judiciar au inregistrat cresteri sensibile in Polonia, Armenia, Estonia si Republica Moldova.
In Franta, bugetul alocat sistemului judiciar a fost de 6,44 de miliarde de euro (cu 0,8% mai mult decat in 2006), in Italia - 7,8 miliarde de euro (7% mai putin), in Belgia - 1,46 de miliarde de euro (cu 10% mai mult), in Turcia - 1,25 de miliarde de euro (cu 2,7% mai mult decat in 2006).
Pe cap de locuitor, Franta a alocat 57,7 euro, mai putin decat Portugalia (86,5 euro), Spania (86,30 de euro) si Italia (71,8 euro). Marea Britanie si tarile din nordul Europei au alocat aceleasi sume, iar Rusia cheltuieste 23,3 euro si Turcia 11 euro pe cap de locuitor. Monaco, Elvetia si Luxemburg contribuie cu peste 100 de euro pe cap de locuitor la bugetul "tribunalelor si ministerelor publice".
De asemenea, raportul Consiliului Europei mentioneaza o tendinta de stabilitate a personalului. Astfel, raportat la populatie, judecatorii sunt numerosi in Grecia, Croatia, Muntenegru, Serbia si Slovenia, cu peste 30 la 100.000 de locuitori. Ei sunt de trei ori mai putini in Armenia, Azerbaidjan, Danemarca si Franta (9,1). Cel mai mare numar de procurori se afla in Norvegia si in Rusia, dar si in Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Moldova si Slovacia. Austria, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Spania si Olanda au mai putin de cinci procurori