Pagubele pentru economie pot ajunge până la 3,2 miliarde euro, estimează ministrul Economiei, care nu cuantifică "pierderea de imagine" pentru Franţa, ţara care atrage anual cei mai mulţi turişti din lume (74,2 milioane doar în 2009)
Grevele contra reformei pensiilor costă economia Franţei "între 200 şi 400 milioane pe zi", a declarat ministrul Economiei, Christine Lagarde, în debutul celei de-a doua săptămâni de mişcări sindicale. După opt zile de grevă - în care nu au reuşit să împiedice urcarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani - sindicaliştii ameninţă că vor continua protestele.
Marţea trecută, Adunarea Naţională a aprobat legea contestată, apoi Senatul a votat-o, vineri, astfel că punerea ei în aplicare depinde doar de promulgarea de către Nicolas Sarkozy. Or, preşedintele francez este cel mai mare susţinător al acesteia şi a anunţat în repetate rânduri că nu va da înapoi. Popularitatea lui Sarkozy s-a prăbuşit în jurul a 30% - procent mai slab decât al lui George W. Bush în ultimii ani de mandat, dar unitatea în rândurile Guvernului şi a formaţiunii la putere (UMP) pare de nezdruncinat. Chiar şi în aceste condiţii, liderul Confederaţiei Generale a Muncii (CGT), Bernard Thibault, îl somează pe preşedinte "să nu promulge legea".
"Suntem obligaţi să organizăm două noi zile de proteste (pe 26 octombrie şi pe 6 noiembrie), pentru că Parlamentul nu ne-a ascultat şi pentru că preşedintele Republicii intenţionează să promulge această lege", a declarat Thibault. Oficial, promulgarea este programată pentru 15 noiembrie, astfel că sindicaliştii speră că mai pot să-l înduplece pe Sarkozy.
O pagubă de până la 3,2 miliarde euro
Protestele şi blocarea rafinăriilor şi a depozitelor de combustibil au costat până acum economia Franţei "între 1,6 miliarde şi 3,2 miliarde de euro", a estimat Christine Lagarde. "Este evident că mai ales sect