Tinerii aleg să stea cu chirie decât să plătească zeci de ani credite la locuinţe. Tinerii români nu mai au acelaşi simţ al proprietăţii precum părinţii lor. Îndatorarea pe cel puţin 20 de ani pentru a cumpăra o locuinţă îi face pe mulţi să aleagă chiria.
Să stai cu chirie este mai ieftin decât să plăteşti rate la un credit imobiliar şi, în plus, ai o mobilitate mai mare, în cazul schimbării serviciului, a oraşului de rezidenţă sau chiar dacă decizi să pleci în altă ţară. Mai mult, dacă alegi varianta unui credit imobiliar, vârsta pe care locuinţa cumpărată acum o va avea la sfârşitul perioadei de creditare va face ca aceasta să fie vândută la un preţ foarte mic sau locuită şi folosită de moştenitori pe o perioadă nu foarte mare.
Citiţi şi:
Băncile ar putea trece la executarea silită a unor proiecte imobiliare nefinalizate
„Am luat în calcul varianta unui credit imobiliar, însă atunci când am realizat că voi plăti cel puţin 500 de euro pe lună pentru o casă care, la sfârşitul creditului, va avea cel puţin 30 de ani vechime, am renunţat şi am preferat să închei un contract de închirire pe o perioadă de trei ani la o chirie lunară de 250 de euro", ne-a spus Ionuţ Antonesei, un tânăr bucureştean de 26 de ani.
Varianta chiriei, tot mai populară
Povestea lui Ionuţ nu este nici pe departe una izolată, susţine Maria Avram, contulant imobiliar al agenţiei Casa Mea. „Pe fondul crizei, în ultimul an şi jumătate, cererile primite de noi pe zona chiriilor s-au înmulţit de aproape şapte ori, în timp ce activitatea pe zona tranzacţiilor s-a diminuat cu peste 50%", precizează consultantul imobiliar.
Însă nu doar criza şi nesiguranţa locurilor de muncă au contribuit la acest lucru, ci şi o schimbare a mentalităţii în rândul tinerilor. „Mulţi dintre românii cu vârste de sub 30 de ani au călătorit în străinătate şi au observat cum, mai ales în