David Farrell, un irlandez aparţinând clasei medii, obişnuia până în urmă cu doi ani să-şi petreacă zilele în cadrul departamentului de servicii cu clienţi pentru cardurile de credit la Bank of America. Astăzi, el învaţă continuu secretele agriculturii, în încercarea de a se debarasa de consecinţele celei mai grele recesiuni din istoria modernă a Irlandei. În vârstă de 40 de ani, David Farrell este unul dintre numeroşii irlandezi care îşi redescoperă rădăcinile rurale, după ce în perioada de boom economic mai toţi fermierii au îmbrăcat haina dezvoltatorilor imobiliari, scrie Bloomberg.
Grupul care ţine cursurile urmate de Farrell la grădinile botanice din Dublin a fost nevoit să refuze 250 de studenţi care doreau să studieze agricultura pe motiv că toate locurile erau ocupate.
"Am simţit mereu că economia îşi va schimba cursul", obişnuieşte să spună Farrell. "Totul era atât de artificial umflat în acea perioadă, încât era imposibil să mai dureze mult timp." Produsul Intern Brut al Irlandei aproape s-a dublat în perioada 1997-2007, pentru ca de atunci să înregistreze o scădere de aproximativ 15%, economia Irlandei fiind puternic afectată de prăbuşirea pieţei imobiliare. În prezent, obligat să gestioneze situaţia unor bănci aflate pe muchie de cuţit şi să taie masiv din cheltuielile publice, guvernul se bazează pe exportatori de alimente precum Kerry Group şi Glanbia pentru a resuscita economia.
Ochii aţintiţi asupra agriculturii
În prezent, producţia agricolă înregistrează o pondere de aproximativ 2% în economia irlandeză, spre deosebire de ponderea de 16% deţinută la sfârşitul anilor '70, iar preţurile pentru cereale au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, conform unui raport din luna iulie al Autorităţii Irlandeze pentru Dezvoltarea Agriculturii şi pentru Alimente. "Pentru că nu era atât de atractivă precum activarea î