Consilierii de carieră îi pot ajuta pe studenţi să-şi găsească domeniul în care să profeseze. Mulţi tineri încep să-şi câştige primii bani la o slujbă cu jumătate de normă, care se transformă într-una permanentă în anii terminali.
Studenţii ar prefera oricând un stagiu plătit de practică - unei slujbe cu normă întreagă. Iată ce crede Cristina Stoenescu, de la Link Education and Practice, o organizaţie care vrea să-i ajute pe tineri să facă legătură între educaţie şi experienţa de muncă. „Noi încercăm să explicăm termenul de «angajabilitate», care nu înseamnă doar abilitatea de a te angaja, ci şi de a face selecţii, de a alege ce e mai bun pentru tine, de a găsi domeniul care să îţi placă. Asta vrem să-i învăţăm pe tineri, nu doar să devină angajabili, ci să-şi formeze abilităţi în acest sens".
De la principii, la practică, distanţa poate fi destul de însemnată. În România nu există încă statistici despre câţi studenţi lucrează în regim part-time sau cu normă întreagă. Experţii în carieră recomandă angajarea într-un domeniu conex profilului facultăţii, pentru că astfel tânărul poate avea o dezvoltare profesională armonioasă.
Job pentru independenţă financiară
Diana a venit în Cluj în 2003, când a fost admisă la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai". Din al treilea an de facultate, s-a angajat full-time ca reprezentant de vânzări, mai întâi la un magazin de calculatoare, apoi la o companie de telefonie mobilă. I-a plăcut, fiindcă şi-a câştigat independenţa financiară. „Planurile mele erau să fac o carieră în învăţământ. Lucrurile s-au schimbat uşor pe parcurs, deoarece am realizat că un salariu de profesor nu o să-mi ofere niciodată ce îmi doresc". Nu regretă decizia, însă şi-ar fi dorit să stea mai mult la cursuri. „Aşa am reuşit să am lucrurile pe care mi le-am dorit: o maşină, excursii. A fost greu tare, dar cred că aş face acela