Gălăţeanul Paul Gâlea spune că actuala campioană mondială de la bârnă a impresionat de la 4 ani şi jumătate
România a aşteptat 9 ani pentru a avea, în fine, o nouă campioană mondială de gimnastică. Ana Porgras a câştigat concursul de la bârnă pentru cel mai important rezultat din cariera ei. Rezultat pe care Paul Gâlea, primul ei antrenor, îl aştepta de mult.
"Dacă te uiţi la un nuc mic nu vezi mobila din dormitor", spune antrenorul care a descoperit-o pe Porgras la nici cinci ani, "dar pentru toţi viitorii campioni primii paşi sunt extraordinari. Ana a avut nişte calităţi, pe care le căutam la timpul acela la un copil: muncitor, docil, deştept şi multă susţinere din partea mamei. Nu a sărit în ochi de prima dată, dar promitea. Cred că avea patru ani şi jumătate când a adus-o mama ei la sală, iar din acel moment a început să muncească. Dacă te impresiona cu ceva, asta era: muncea tot timpul. De altfel, aceasta este cea mai importantă calitate, pentru că în gimnastică talentul este foarte rar. Talent a avut Nadia Comăneci, a avut şi Andreea Răducan, ultima campioană mondială la bârnă, dar cam atât".
"Am dus-o la Oneşti pentru că aici nu aveam condiţii"
Cariera Anei a început la Galaţi, a continuat la Oneşti şi s-a definitivat la Deva. Ea ar fi putut să cunoască gloria şi la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi, acolo unde încă este legitimată, dar, povesteşte primul său antrenor, "în 2005 am dus-o la lotul de junioare de la Oneşti. Aici, la Galaţi, nu aveam aparate performante, nu aveam condiţii pentru valoarea ei. La Oneşti a stat un singur an după care a mers la lotul de junioare de la Deva, apoi au venit medaliile, a fost promovată la lotul de senioare şi restul se cunoaşte".
Şi parcă pentru a confirma spusele celui care i-a fost primul antrenor campioana mondială de la bârnă avea să declare, după câştigarea medaliei, că ştie că de ac